Wat is Treble en hoe beïnvloedt het muziek?

HeadphonesAddict wordt door de gebruiker ondersteund. Wanneer u via links op onze site koopt, kunnen we een aangesloten commissie verdienen. Kom meer te weten.

Treble bestaat uit frequenties van 4.000 Hz tot 20.000 Hz en zorgt voor helderheid en luchtigheid in uw muziek, waardoor deze vloeiender klinkt.

Wat is hoge tonen in muziek?

Hoge tonen in muziek vertegenwoordigen cimbalen en hogere tonen van zang en instrumenten zoals piano’s, violen, enz. Meestal verheldert het de audio en maakt het gedetailleerder.

Het hebben van een uitstekende treble-extensie betekent dat je een luchtig geluid hebt, dat “ruimte” tussen elk instrument toevoegt, zodat je het nauwkeuriger kunt horen.

Veel koptelefoons zijn echter afgesteld om na 10 kHz van de hoge tonen te rollen, vooral koptelefoons onder de $ 100. Hoewel dat niet onluisterbaar klinkt, wordt het minder luchtig en transparant.

Wat is het frequentiebereik van de hoge tonen

De hoge tonen zijn het derde en hoogste bereik (bas en midrange zijn de eerste en de tweede) die zich uitstrekken van 4.000 Hz tot 20.000 Hz. Het ontleedt in 3 typen of subbereiken. Daarover later meer.

De 20.000 Hz vertegenwoordigt de bovengrens van wat gewone mensen kunnen horen, en alleen als ze jong zijn. Met de leeftijd (en door blootstelling aan harde geluiden) neemt het vermogen om hogere frequenties te horen af.

Treble grafiek
Treble in deze grafiek is gebalanceerd, met iets te veel energie rond 9kHz en te weinig bij 10-11kHz.

Hoe hoge tonen de geluidskwaliteit beïnvloeden

Hoge tonen beïnvloeden de geluidskwaliteit door deze transparanter, helderder en gemakkelijker te luisteren te maken.

Treble heeft invloed op zowel de bas als de middentonen. Alle drie de belangrijkste frequentiegebieden werken in synergie; als er een ontbreekt, heeft dit invloed op het hele geluid.

Bas

Het belangrijkste effect van hoge tonen op de basperceptie is het frequentiegebied tussen 10 kHz en 12 kHz. Deze regio zorgt ervoor dat de kickdrum helderder en duidelijker klinkt.

Je kunt dit waarnemen wanneer je snelle baskicks met twee pedalen hoort en de basfrequenties zelf een beetje gedempt worden, maar vanwege die knapperigheid kun je die kicks nog steeds relatief duidelijk horen.

Middenbereik

Treble heeft verreweg het grootste effect op middenfrequenties. Om te beginnen klinkt alles veel helderder.

Luchtigheid is iets anders dat frequenties van 10 kHz en hoger toevoegen aan de middenfrequenties. Je kunt ‘lucht’ omschrijven als het vermogen om ‘ruimte’ tussen instrumenten te creëren en ze minder overbelast te laten klinken.

Bovendien voegt het helderheid toe aan zang die anders saai zou klinken. Frequenties tussen 4 kHz en 8 kHz voegen zelfs scherpte en korreligheid toe aan elektrische gitaren.

Elektrische gitaren aan de muur
Met verzonken hoge tonen klinken elektrische gitaren niet zo boos als zou moeten.

In beeld brengen

Nauwkeurige beeldvorming is ook sterk afhankelijk van de kwaliteit van de hoge tonen. De beeldvorming helpt om geluiden van links naar rechts op een geluidsveld te plaatsen en laat je weten waar ze vandaan komen.

Zonder duidelijke hoge tonen worden geluiden gedempt en missen ze details, waardoor het moeilijker wordt om hun richting te detecteren. Door de hoge tonen op te ruimen, kunt u de exacte locatie van het geluid bepalen. Het verbetert de onderdompeling, vooral in films en games.

Impact van hoge tonen op muziekgenres

Alle muziekgenres voelen de boost of reductie in hogere frequenties.

Ze geven het geluid helderheid en lucht. Zonder hen klinken ze echter donker; te veel hoge tonen maakt ze helder en sissend.

Als we moeten muggenziften, zijn hier de genres die het meest worden beïnvloed door hoge tonen:

Klassiek

Klassieke muziek wordt vaak door veel verschillende instrumenten tegelijk gespeeld en beslaat een breed frequentiespectrum.

Hogere frequenties zorgen ervoor dat instrumenten meer oplossend en luchtig klinken. Ze helpen de luisteraar om de instrumenten van elkaar te scheiden en voorkomen dat ze aan elkaar gaan klonteren.

Orkestmuziek instrumentaal
Treble geeft scheiding en lucht aan orkestmuziek, waardoor individuele instrumenten naar voren komen.

Steen

De meeste korreligheid van de elektrische gitaar zit hem in de hoge tonen, dus die wil je niet gedempt hebben. Cimbaalcrashes klinken ook niet zo luid en helder zonder hoge frequenties.

Als ze echter niet goed zijn afgesteld, kunnen al die instrumentvervorming en schreeuwende zang snel veranderen in harde sisklanken.

De hoge tonen hebben invloed op de balans van de geluidskwaliteit

Treble beïnvloedt de balans van de geluidskwaliteit door fijne details bloot te leggen en resolutie en textuur toe te voegen aan zang en instrumenten.

Terwijl bas en middentonen helpen om het geluid vol en natuurlijk te creëren, verscherpt de hoge tonen alles. Alsof je een dikke deken over de speakers weg zou trekken.

Door het geluid te verscherpen, hoort u ook meer details en microdetails, kleine nuances in de stem van een zanger, muziekinstrumenten en geluidseffecten.

Kan te veel hoge tonen de audiokwaliteit negatief beïnvloeden?

Te veel hoge tonen kunnen een negatieve invloed hebben op de audiokwaliteit door de sibilance (scherp klinkende “s”, “sh” en “ch” letters) en hardheid van instrumenten te overdrijven.

Sibilance in hoofdtelefoons
Ongeacht hoe gevoelig u bent voor hoge tonen, luide sisklanken kunnen fysieke pijn aan het menselijk oor veroorzaken.

Luide elektrische gitaren en cimbalen kunnen luisteraars moe maken. Dat is wanneer je oren moe worden van harde geluiden en ervoor zorgen dat je een pauze wilt nemen.

Het verder duwen van de hoge tonen kan zelfs leiden tot fysieke pijn. Als het geluid zo doordringend is, wil je meteen de koptelefoon afzetten.

Heldere hoofdtelefoons kunnen worden gebruikt voor het monitoren van uw audio of tijdens muziekproductie om mogelijke fouten in de mix aan het licht te brengen.

Wat is het verschil tussen bas en hoge tonen?

De lage en hoge tonen bevinden zich aan de andere kant van het hoorbare frequentiespectrum. Als de bas 20-250 Hz beslaat, dekt het treble-bereik een veel bredere 4.000-20.000 Hz.

Onder de 20 Hz gaan wordt infrageluid genoemd, terwijl boven de 20.000 Hz gaan ultrageluid wordt genoemd.

De bas maakt het geluid vol en voegt warmte en punch toe, als de audio daarom vraagt.

Aan de andere kant voegt treble helderheid, lucht en textuur toe, waardoor elk geluid op zichzelf opvalt.

De video laat zien hoe bass boost en treble boost muziek beïnvloeden:

Bass vs. Treble Boost-vergelijking

Wat is Treble-kwaliteit?

Treble-kwaliteit is het vermogen van de hoofdtelefoon om hoge frequenties natuurgetrouw en zonder verlies van details weer te geven.

Hogere frequenties zijn het moeilijkst voor koptelefoonfabrikanten om goed af te stemmen. Ze vereisen een zorgvuldig ontwerp van de hoofdtelefoon en kwaliteitsdrivers om vervorming en weerkaatsing in de oorschelpen te voorkomen.

Daarom kunnen de meeste koptelefoons onder de $ 200 de hoge tonen niet echt getrouw weergeven. In plaats daarvan vertrouwen velen op een piek van 8-9 kHz, wat kunstmatige helderheid toevoegt (psychoakoestisch trick) maar ook hardheid en vermoeidheid.

Vergelijking van hoge tonen

Wat wordt beschouwd als een goede treble-kwaliteit?

 • Een goede treble-kwaliteit wordt beschouwd als het geluid helder en gestructureerd genoeg is, zodat je elk instrument mooi en duidelijk hoort en de bekkens een mooie glans hebben.
 • Uitstekende treble-kwaliteit maakt het geluid nog helderder, waardoor elk instrument helderder wordt en de zang weelderiger wordt. Plus laat je muziek moeiteloos en luchtig klinken.

Het meest uitdagende deel van het afstemmen van hoge tonen is om het soepel en gemakkelijk te luisteren te maken zonder helderheid, textuur en detail te verliezen.

Wat is drievoudige hoeveelheid?

Treble-hoeveelheid is hoe luid of stil hoge frequenties zijn of hoeveel energie ze dragen.

Veel hoge tonen zorgen voor een vermoeiend, hard geluid dat je snel zal dwingen om een ​​pauze te nemen.

Een kleine hoeveelheid hoge tonen resulteert daarentegen in een donker geluid. Het kan zorgen voor een ontspannende luisterervaring, maar fijne details hoor je niet en het geluid is minder opwindend.

Vergelijking van drievoudige hoeveelheden

Treble en sibilantie

Sibilance is een hard, vaak doordringend geluid wanneer een zanger iets zingt met de letter “s”, “sh” of “ch”. Hardheid treedt op bij het versterken van frequenties tussen 3.000-8.000Hz (vrouwtjes tussen 5-8kHz, en mannetjes tussen 3-6kHz).

Soms overdrijft de zanger die letters al, waardoor er al een klein beetje sisgeluid in de opname aanwezig is.

Meestal wordt sibilantie echter geïntroduceerd door versterkte hoge tonen in uw hoofdtelefoon.

Soorten Treble

Treble-frequenties worden gescheiden in 3 subbereiken: lage hoge tonen (of aanwezigheid), middenhoge tonen en hoge hoge tonen (of schittering).

Afhankelijk van wie je het vraagt, zie je mogelijk hoge tonen ontleed in 2 of zelfs 4 verschillende subbereiken. Vanwege cruciale verschillen tussen delen van de hoge tonen moeten er echter ten minste 3 subbereiken zijn.

Bekijk de onderstaande video’s om te zien hoe stimuleren en verminderen hen beïnvloedt.

Lagere hoge tonen (4.000Hz-6.000Hz)

Het laagste deel van de hoge tonen is verantwoordelijk voor het toevoegen van helderheid en textuur.

 • Door deze regio te verkleinen, worden de instrumenten en zang merkbaar stiller en gedempt.
 • Aan de andere kant maakt het versterken ervan het geluid extreem dun.

Midden hoge tonen (6.000Hz-10.000Hz)

Het middelste deel van de hoge tonen zorgt voor meer duidelijkheid en verheldert de zang. Het belangrijkste is dat het energie geeft aan elektrische gitaarriffs.

 • Het verminderen van deze regio zorgt ervoor dat de zang dun wordt en de gitaren gedempt en energieloos klinken.
 • Het versterken ervan daarentegen introduceert een vermoeiende glinstering en sisklanken in de zang.

Bovenste hoge tonen (10.000Hz-20.000Hz)

De high-end zorgt vooral voor lucht en sprankeling/shimmer in het geluid.

 • Door deze regio te verkleinen, wordt het geluid donkerder en ontbreken details; bekkens gaan gemakkelijk verloren in de mix.
 • Door het te versterken, wordt het geluid hard en overdreven glimmend tot op het punt van ineenkrimpen.

Hier is een video die laat zien hoe BOOSTING verschillende treble-subbereiken het geluid beïnvloeden:

Vergelijking van subbereiken met versterkte hoge tonen

En hier is een video die laat zien hoe het REDUCEREN van verschillende treble-subbereiken het geluid beïnvloedt:

Verminderde vergelijking van subbereiken van hoge tonen

Waarop moeten hoge tonen worden ingesteld in een equalizer?

Je moet de hoge tonen iets hoger zetten dan de lage tonen. Het is van vitaal belang om de lage tonen in balans te brengen met de hoge tonen. Anders domineert de bas het geluid.

Uiteraard moet de bas eerst in balans zijn. Als je een koptelefoon met veel bas probeert uit te balanceren met een gelijke hoeveelheid hoge tonen, krijg je een heel hard, helder geluid.

Hoewel iedereen zijn eigen persoonlijke voorkeur voor geluid heeft, dus versterk de hoge tonen zoals jij dat wilt.

Als u meer gevoelig bent voor hoge tonen, wilt u de hoge tonen verminderen. Donker klinkende koptelefoons kunnen nog steeds geweldig presteren; Sennheiser HD650 zijn een uitstekend voorbeeld.

Aan de andere kant kan het versterken van hoge tonen u meer detail geven. Door dat te doen, riskeer je echter hardheid en sisklanken.

Versterk bas op koptelefoon EQ
Probeer de bovenste hoge tonen een boost te geven om meer lucht en helderheid naar voren te brengen, maar nooit ten koste van hardheid.

Voor de beste resultaten:

 • Probeer eerst het geluid van je koptelefoon op neutraal te zetten. Je kunt onze beoordelingen bekijken, waar we neutrale aangepaste EQ-instellingen posten (als de koptelefoon-app equalizer-instellingen ondersteunt).
 • Als je koptelefoon neutraal is, kun je het geluid verder aanpassen aan je eigen smaak.

Nu je het anders begrijpt soorten treblekunt u het geluid nauwkeuriger aanpassen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat doet hoge tonen met het geluid?

Treble voegt resolutie toe aan het geluid, waardoor het transparanter en luchtiger, vloeiender en minder verstopt wordt. Anders zou de zang dof klinken en zouden de instrumenten textuur en detail missen.

Waar moet de hoge tonen op worden ingesteld, hoog of laag?

Zet de hoge tonen hoog als u meer details en helderheid wilt horen, of laag als u gevoelig bent voor hoge frequenties en een meer ontspannen geluid wenst.

Verbetert treble de helderheid?

Treble verbetert de helderheid door textuur en resolutie toe te voegen aan zang en instrumenten. Zonder voldoende hoge tonen klinken zang en instrumenten gedempt en missen detail.

Maakt hoge tonen de bas luider?

De hoge tonen maken de basnoten niet luider. Het kan echter de baskicks uitspreken, zodat je ze duidelijker kunt horen. Dat is vooral merkbaar bij het luisteren naar dubbele baspedaaltrappen in rock- of metalnummers.

Heeft treble invloed op het gehoor?

Te veel hoge tonen kunnen het gehoor aantasten door schade te veroorzaken. Elk frequentiebereik dat te luid is, veroorzaakt gehoorbeschadiging. Merk op dat mensen natuurlijk het vermogen verliezen om eerst hogere frequenties te horen, dus om dat uit te stellen, verlaag je het volume van je koptelefoon.

Conclusie

De hoge tonen spelen een essentiële rol bij het geven van helderheid en lucht aan uw muziek, waardoor deze gedetailleerder en aangenamer wordt.

Nu je weet welk type hoge tonen verantwoordelijk is voor het toevoegen van textuur en lucht, kun je het geluid van je bestaande hoofdtelefoon aanpassen en verbeteren.

Als je op zoek bent naar een koptelefoon met een goede hoge kwaliteit, kijk dan in ieder geval naar een koptelefoon van rond de $200 of hoger. Ze reproduceren hoge tonen natuurlijker met meer details en textuur dan budgetopties.

Bekijk voor de beste hoogfrequente prestaties de beste audiofiele hoofdtelefoons op de markt.

Game headset
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart